ANDREW COMBS – IDEAL MAN

“Ideal Man” is de derde studioplaat van de 32-jarige Amerikaanse singer-songwriter Andrew Combs, geboren in Dallas, Texas maar momenteel residerend in muziekstad Nashville, Tennessee. Hij debuteerde in 2010 op plaat met een ep die “Tennessee Time” genoemd werd, maar zijn eerste studioalbum kwam er pas in de herfst van 2012 onder de titel “Worried Man”. In het daaropvolgende jaar tourde hij doorheen Amerika als voorprogramma van ‘Shovels & Rope’ en alt.countryzangeres Caitlin Cary met wie hij sindsdien een nauwe band is blijven onderhouden.

Zijn tweede soloplaat “All These Dreams” volgde in 2015 en nu is er dus “Ideal Man”, zonder twijfel de allerbeste plaat die Andrew Combs tot op heden heeft opgenomen. Producer van het album is de New Yorkse rockzanger en songschrijver Sam Cohen, die ook meespeelt op piano, gitaar en basgitaar bij de songs op deze plaat. Andere instrumentalisten in de begeleiding van Andrew Combs zijn drummer Dominic Billett en Jerry Bernhardt die net als Sam Cohen op piano, basgitaar en gitaar meespeelt.

We moeten u hier toch ook even waarschuwen dat u waarschijnlijk niet heel vrolijk zult gaan worden van de liedjes van Andrew Combs, maar als u gevoelig bent voor schitterende songs over liefde en liefdesverdriet, dan bent u bij deze geweldige muzikant en zijn cd “Ideal Man” aan het juiste adres. In zijn liedjes schildert hij allerlei beelden en scènes uit het dagdagelijkse leven waarin de relationele problemen en geneugden van twee verliefde mensen centraal worden geplaatst als songthema. Aan liefde verslaafde singer-songwriters uit het verleden zoals Leonard Cohen, Jeff Buckley of Roy Orbison kunnen als referentieartiesten fungeren voor deze Andrew Combs.

De albumtiteltrack “Ideal Man” is volgens ons ontegensprekelijk het allerbeste nummer op deze plaat, maar ook “Like A Feather”, “Hide And Seek”, het aan zijn dochtertje opgedragen liedje “Golden” (‘golden, golden child of mine / golden, golden blue eyed girl) en de op de twee video’s te beluisteren songs “Stars Of Longing” en het in een live-uitvoering gebrachte “Firestarter” behoren tot het betere gedeelte van het album, alhoewel elke track zeker zijn verdienste heeft.

Zoals bij zijn vorige albums heeft Andrew Combs voor enkele songs een beroep gedaan op co-auteurs waaronder singer-songwriter Dylan LeBlanc, Jeff Trott, Kenny Childers en Joe Henry. We hadden hierboven al verteld dat “Ideal Man’ zijn beste plaat tot nu toe is, maar dat als afsluiting van deze recensie nog eens herhalen opdat u het zeker begrepen zou hebben kan hier zeker geen kwaad. Topplaat!

(valsam)

 

11 december 2019: TivoliVredenburg, Utrecht, NL
12 december 2019: Cultureel Café De Amer, Amen, NL
13 december 2019: Rotown, Rotterdam, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr: PIAS

video